2012. szeptember 9., vasárnap

Akvárium



Alapvetően kétféle akváriumtípus létezik: édesvízi és tengeri.

Édesvízi akváriumok típusai
1. Társas akvárium: Ez az akváriumtípus fordul elő leggyakrabban. Elméletileg bármilyen halakat és növényeket tarthatunk benne, tekintet nélkül a fajok származási helyére.
2. Biotóp akvárium: Ezek olyan akváriumok, amelyek a lehető legaprólékosabb módon próbálják utánozni a természet egy apró darabkáját. Vagyis ebben az akváriumtípusban azonos élőhelyről származó halakat és növényeket telepítenek.
3. Holland akvárium: Túlnyomó részt növényeket tartanak az ilyen akváriumokban. A berendezés és a technikai eszközök kiválasztása is ennek megfelelően történik. Halak egyáltalán, vagy csak csekély számban vannak telepítve.
4. Tenyésztő és nevelő akváriumok: Speciális akváriumok, mindig az adott halfaj szaporodásához, a kicsinyek felneveléséhez legmegfelelőbb viszonyokat teremtenek az ilyen akváriumokban.
5. Ideiglenes akváriumok: Ezek nincsenek állandó használatban, csak esetenként vannak üzembe állítva, pl. gyógykezelés vagy karantén idejére.

Tengeri akváriumok típusai
1. Szirti akvárium: Korallszirti életteret próbálnak utánozni. Halak, virágállatok, rákok, garnélák, kagylók szivacsok stb. találhatók meg benne.
2. Halas akvárium: Ebben kizárólag halakat tartanak.
3. Speciális akváriumok: Benne pl. fényszegény helyen élő alacsonyrendű lényeket, hidegvizi halakat tartanak, esetleg tenyésztenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése